חַלָּה מתוקה לשבת

February 19, 2019

 

חַלָּה מלווה אותנו מאז שאנחנו ילדים, כבר בגן למדנו להכין חלות. אני ביליתי את תקופת הגן בכפר בצפון יוון, אך החלות שהיו מכינים בגן של אחות שלי רוני (שגם אחראית על צילום התמונות היפות הללו), הייתה תמיד ציפייה בשבילי. היא הייתה חוזרת בשישי עם שתי חלות קטנות מהגן, אחת היא הייתה קצת מנשנשת, ואת השנייה הייתי חומדת לה ולא מכבדת אחרים.

יש משהו בחלה. המראה המרהיב שלה בצורות שונות תמיד ירגש אותי ויסמל אווירה חגיגית.

חלה היא מאפה קבוע שאכין לארוחת שישי, ובכל פעם אנסה שיהיה לה מראה קצת שונה ומתוחכם. עוד לא העזתי לעשות אותה בצורות יצירתיות כמו מפתח, אך יש למה לשאוף.

 

חברת הקמח טחנות ישראליות פיתחו קמח מיוחד של לחם וחלות, ואני ניסיתי אותו לראשונה. הקמח מנופה, רך וקיטפתי, והתפיחה הייתה מושלמת לאורך כל הדרך, ומצאתי את עצמי יושבת מול התנור נפעמת. התמונות עדיין מרגשות אותי, ואיזה כיף לגלות שגם הקמח יכול לעשות כזה הבדל בהצלחת החלה.

 

הידעתם?

חלה הופיעה לראשונה בתורה בספר במדבר. כיום החלה הרי היא לחם קלוע שאוכלים בארוחות שישי, בשבת ובחגים. אך בנוסף לכך במסורת היהודית מצוות הפרשת חלה היא סגולה לזיווג, לשלום בית, לפרנסה טובה, לבריאות איתנה, לשמירה בלידה, ללידה קלה, להצלחה, ועוד שמחות. 

 

אז מה יש לנו פה?!

החלה שרואה עיניכם היא החלה היפה ביותר והרכה ביותר שהכנתי עד כה. הבצק פשוט מושלם.

יש כאן בצק מאוד נוח להכנה, אל תוותרו על השמרים הטריים ובמידה ולא הספקתם להתארגן על הקמח המושלם של טחנות ישראליות, תנפו את הקמח. המיקסר יעשה את העבודה של הלישה (אפשר גם בידיים, בדיוק באותו הסדר רק זה דורש יותר עבודה).

אל תקצרו את זמן ההתפחה של הבצק ושל החלה לפני האפייה. זה יעניק בסוף את המראה המרהיב הזה. 

 

מה צריך?

500 גרם קמח לחם וחלות של חברת הקמח טחנות ישראליות

25 גרם שמרים טריים (מומלץ לעבוד עם שקית גרגירים)

כוס מים 

50 גרם סוכר

50 מ"ל שמן קנולה

2 חלמונים

קורט מלח

להברשה וקישוט - ביצה טרופה, מלח גס, גרעינים, תבלינים ושומשום

 

איך מכינים?

בקערת מיקסר מניחים את הקמח והשמרים ומערבבים עם כף שכל השמרים יתערבבו עם הקמח.

מוסיפים את כל שאר החומרים מלבד הקמח לפי הסדר בקערה, מחברים וו לישה ולשים במהירות נמוכה במהירות 1-2 במשך דקה. מוסיפים את המלח וממשיכים ללוש באותה מהירות במשך 9 דקות נוספות. 

מרימים בשתי ידיים את הבצק, משמנים עם שמן קנולה את תחתית הקערה ומניחים את הבצק. מכסים עם ניילון נצמד או מגבת ומתפיחים במשך שעה וחצי.

שוקלים את הבצק ומחלקים לחמישה כדורים שווים.

מרדדים את הכדורים לרצועות באותו אורך ועובי. ומסדרים אותם יחד אחד אחר השני ומהדקים בקצה. 

סופרים את הרצועות מימין לשמאל, ובכל פעם מחדש במהלך הכנת החלה. 

1 2 3 4 5

רצועה ראשונה - סופרים מימין לשמאל 3 רצועות ומעבירים מעליהן.

רצועה אחרונה – סופרים משמאל לימין 2 רצועות ומעבירים מעליהן.

רצועה אחת לפני אחרונה – משמאל לימין סופרים רצועה 1 ומעבירים מעליה.

מעבירים את החלה הקלועה לתבנית מרופדת נייר אפייה, מכסים במגבת ל45 דקות.

מחממים תנור ל-180 מעלות.

לאחר התפיחה מברישים בביצה ומפזרים מעל תוספות. אופים למשך 35 דקות.

 

צילום: רוני אלני ברזק

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please reload

נוספו לאחרונה
Please reload

תל אביב - יפו

טלפון: 050-827-3011

danaberzak@gmail.com

קינוחה - קונדיטוריית בוטיק